ankie doensen      werk      contact      voorpagina

Ankie Doensen

Soms kom je iets tegen dat anders is. Iets dat je verrast. Iets waar je naar blijft kijken en je afvraagt: ‘Wat is het nu precies?’ Het werk van Ankie Doensen is zoiets. Schilderijen, zonder dat er verf aan te pas komt, foto’s zonder dat het op papier is gedrukt, borduurwerken zonder patroon of kruissteek.

En die verwarring die het werk van Ankie oproept, dat past precies bij haar manier van werken. Zonder vooropgezet plan, laat ze zich verrassen door bijzondere oppervlakken. Roestplekken op metaal, vreemde patronen op een muur, gekke vlekken op een container. Als je snel kijkt, zie je niks bijzonders. Als je met de blik van Ankie Doensen kijkt, kijk je verder. Je ziet landschappen, figuren en vergezichten. Met een bijzonder oog voor compositie legt ze de oppervlaktes vast met een fototoestel. Die foto’s worden in de originele kleuren gedrukt op canvas, en het canvas bewerkt Ankie met naald en draad. Het resultaat zijn unieke kunstwerken, die je oog meenemen. Van klein detail, naar groots landschap.

foto

Ankie Doensen leerde ooit handwerken. Keurige patroontjes breien, allerlei steken borduren, naaien van kinderkleren: Ankie leerde het allemaal. Met de techniek in de vingers, ging ze al snel experimenteren. Op zoek naar een manier om haar eigen ideeen en creativiteit vorm te geven. Ankie is niet iemand die ‘binnen de lijntjes kleurt’, maar iemand die de grenzen opzoekt van materialen.


Ankie Doensen is geboren in 1952 en is al van jongs af aan bezig met creativiteit. Ze heeft inmiddels de volgende exposities op haar naam staan:

2010 - Galerie Schoonhoven

2008 - Restaurant Look

2007 - Sauna op de Veluwe